Belangrijk - Deze website zal op 11 januari 2021 offline gaan. Heb je persoonlijke gegevens bewaard in je dagboek die je wil bijhouden: geen paniek! Meer informatie hierover zullen gebruikers via mail ontvangen. Op geluksdriehoek.be vind je ook heel wat info, tips en oefeningen om goed voor jezelf te (blijven) zorgen.

Stap 7 - Ga ervoor

Durf je te engageren.

Wie opgaat in een activiteit, vergeet even zijn beslommeringen en krijgt het gevoel dat hij echt leeft.

Er bestaan 1001 manieren om je te engageren: een film bekijken, vrienden opzoeken, een recept uitproberen, je dochter helpen bij haar huistaak, voetballen, vrijen, poetsen, toneelspelen, actief zijn in een vereniging.

De groep zorgt ervoor dat je kan opgaan in een activiteit.
De activiteit helpt je om bij de groep te horen.

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende online oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.

Oefeningen die je kan downloaden

  • Experiment
    Ontdek hoe weinig anderen op je letten.
    Pdf (40kB)
  • Mijn dagboek
    Een handleiding om jezelf beter te leren kennen.
    Pdf (171kB)
  • Mijn ideale wereld
    Helpt je om in actie te schieten en jezelf te aanvaarden.
    Pdf (44kB)
  • Mijn leven als dier
    Een fantasieoefening om jezelf te blijven in moeilijke dagen.
    Pdf (55kB)
  • Positieve en negatieve gedachten
    Een oefening om je negatieve gedachten te verminderen en je positieve gedachten een boost te geven.
    Pdf (100kB) - Word (61kB)
  • Je voorbereiden op een moeilijk gesprek
    Een hulpmiddel om woorden te vinden wanneer het wat moeilijk met je gaat, als voorbereiding op een intiem gesprek.
    Pdf (68kB)

Waarom zou ik mij voor iets moeten inzetten?

Dikwijls is het leven lastig, moeilijk en pijnlijk. Niet alles in het leven is te verklaren of is simpel op te lossen. Het is niet altijd even makkelijk om dit te aanvaarden. Als je veel negatieve ervaringen hebt meegemaakt, dan blijf je daarmee rondlopen. Dat is normaal. Helaas kan het ook gebeuren dat je aan niets anders meer kan denken. Je kan de knop niet meer afzetten. Je piekert je dan suf.

Kan je daar iets tegen doen? Natuurlijk!

Probeer je aandacht op iets anders te richten dan op je problemen. Dat lijkt simpel, maar probeer het eens. Breek uit jezelf! Op die manier verplicht je jezelf om je op iets anders te concentreren. Door in iets op te gaan, neem je afstand van je moeilijkheden. Daardoor doorbreek je je gepieker en ontspan je meer.

Om je fit in je hoofd en goed in je vel te voelen, heb je vaak anderen nodig. Ze helpen je immers om je leven zin te geven. Als je iets voor een ander doet, dan help je meteen ook jezelf. Door het contact met anderen ervaar je betrokkenheid. Die verbondenheid is een belangrijke bescherming tegen vele ziekten. Het contact met anderen leert je de zaken ook te relativeren. Je zal immers snel zien dat iedereen zijn problemen heeft en dat veel mensen heel creatief omgaan met minder leuke gebeurtenissen. Wissel ervaringen uit en je merkt meteen dat je je gepieker en somberheid beter kan relativeren.

Hoe zet ik mijn gedachten stop?

Ben jij iemand die piekert? Iemand die constant nadenkt en maar niet tot een oplossing komt? Onthoud twee zaken:

  1. Weet dat denken normaal gezien gericht is op het vinden van een oplossing. Het is logisch opgebouwd en beperkt zich in de tijd. Door te denken krijg je nieuwe inzichten, perspectieven en dat geeft je rust. Als je echter piekert, dan vertrek je van veronderstellingen, vooroordelen en onrealistische verwachtingen. Een negatieve afloop van de gebeurtenissen wordt bijvoorbeeld gezien als een haast zekere uitkomst. Dat veroorzaakt onrust, angst en spanningen. Piekeren is vaak iets dat terugkomt bij heel wat ziektebeelden: angst, depressie, dwanghandelingen,…
  2. Tegen piekergedrag kun je je wapenen! De opdrachten bij deze stap kunnen helpen om met piekeren om te gaan. Of lees meer over piekeren.

Uit jezelf breken? Ja! Waar, wanneer en hoe?

Ervoor gaan, vergt moed. Je moet durven om je te engageren. Probeer het! Je zal zien dat het je kan helpen.

Zoek het vooral niet te ver. Eigenlijk liggen de kansen voor het grijpen: in je gezin, buurt, gemeente, vriendenkring,… Mis je inspiratie? Kies dan bijvoorbeeld voor iets waar je vroeger veel plezier aan beleefde. De kans is groot dat het plezier terugkomt.

Laat de wereld niet aan jou voorbij gaan. Doe iets! Wees betrokken bij de gebeurtenissen rondom je. Kruip in het verenigingsleven, doe vrijwilligerswerk, neem belangeloos je verantwoordelijkheid op in een politieke partij, sportclub,… Kies iets waarvoor je je wilt inzetten. Als je je verantwoordelijk voelt, dan gaat je aandacht naar positieve zaken. Engagement geeft je contact met iets tastbaars. Dat geeft rust.

Filmpjes en foto's

We can do it!

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.