Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het antwoorde op heel wat veel gestelde vragen. Heb je toch nog andere vragen, opmerkingen en suggesties? Dan heb je de mogelijkheid om ze hier te stellen of door te sturen.

Over deze website en de 10 stappen....

Waarom tien stappen?

Zo lang de klachten niet te ernstig zijn, kan je zelf iets aan je geestelijke gezondheid doen. Elke stap biedt je informatie en opdrachten om je geestelijke gezondheid te bewaken en te versterken. Onthoud wel dat deze tien stappen geen toverformules zijn. Ze willen je aan het denken zetten en je inspireren om positiever in het leven te staan. Weet je niet met welke stap te beginnen, doe dan de test en ontdek welke stappen voor jou belangrijk zijn.

Ik vind de tien stappen maar niets…

Misschien vind je dat je met deze tien stappen niets bent. Dat kan om allerlei redenen zijn. Misschien zijn je klachten te ernstig? Je doet dan best beroep op een professionele hulpverlener of je schrijft je in voor een behandelingsprogramma dat je via het internet kan doen (zie vraag 2). Misschien denk je al teveel op voorhand dat deze tien stappen niets voor jou zijn? Of heb je andere verwachtingen over de tien stappen? Weet dat deze tien stappen niet bij iedereen aanslaan. Het is geen wondermiddel. Deze tien stappen willen je vooral inspiratie geven.

Van wie gaat 'Fit in je Hoofd - Goed in je Vel' uit?

De website gaat uit van de Vlaamse Overheid. Ze werkt uitgewerkt door een werkgroep van deskundigen en veldwerkers. De website werd voor het eerst gelanceerd in 2006. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft deze website in 2008 herwerkt. ISW-Limits stond in voor de test. Deze campagne is gebaseerd op een buitenlandse campagne 'Positive steps for mental health' en op literatuur en onderzoek over 'beschermende factoren' voor de geestelijke gezondheid. Wie meer wil lezen over de tien stappen, kan het boek van Guy Van Gestel lezen "Fit zijn in je hoofd - geestelijk gezond in 10 stappen".

Is 'Fit in je hoofd - goed in je vel' een nieuwe website?

De website 'Fit in je hoofd - goed in je vel' kwam er in 2006 in het kader van het Vlaams actieplan suïcidepreventie (2006 - 2010) dankzij Inge Vervotte, voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Dit is een geactualiseerde en meer uitgebreide versie van die eerste website.

Voor wie is deze website?

Deze website is voor alle volwassenen (16+) die hun mentale veerkracht willen versterken. Jongeren verwijzen we graag door naar andere sites.

Op deze website vind je heel wat informatie, opdrachten en tips om de balans tussen draaglast (alles wat het iemand in zijn/haar leven moeilijk maakt) en draagkracht (alles wat iemand de nodige energie biedt in zijn/haar leven) in evenwicht te houden.

Als je ernstige klachten hebt, doe je beter een beroep op een professionele hulpverlener of kan je je inschrijven voor een behandelingsprogramma dat je via het internet kan doen (www.geestelijkgezondvlaanderen.be).

Over de test...

De test werkt niet.

Vragen of bemerkingen? U kunt steeds contact met ons nemen via het contactformulier.

Ik heb de test gedaan, maar ik herken me niet in het advies.

Op basis van je antwoorden op de test krijg je een persoonlijk advies. Als je je niet herkent in dat advies kan dat met verschillende zaken te maken hebben. Misschien besef je inderdaad dat er iets 'aan de hand' is met jou, maar had je je aan een ander advies verwacht. Lees nog eens rustig het advies na. Het kan zijn dat je nog nooit op die manier over je klachten hebt gedacht. Misschien is het advies niet voldoende aangepast aan jouw situatie? Dat is mogelijk. Weet dat de test niet alles meet en checkt. Praat in dat geval met een professionele hulpverlener.

Hoe verhoudt de test zich tot de tien stappen?

Het is een advies op maat. De tekst is gebaseerd op je antwoorden. De tien stappen zijn voor iedereen hetzelfde. Het advies dat je bij de stap krijgt, zal aangeven welke stappen voor jou wellicht het belangrijkste zijn.

Wat moet ik met het advies doen?

Het advies geeft uitleg over je veerkracht, je klachten, legt uit wat je eraan kan doen en is zo goed mogelijk afgestemd op jouw klachten. Er wordt steeds doorverwezen naar de stappen die voor jou het nuttigst zijn en je krijgt dan bijkomende uitleg en opdrachten. Lees het advies aandachtig. Aan jezelf werken gebeurt niet op één dag, dus laat je niet afschrikken!

Over de opdrachten...

Is er een specifieke volgorde waarin ik de opdrachten moet doen?

Nee. Als het bij de stappen niet anders wordt vermeld, bepaal jij zelf welke opdrachten je doet, afhankelijk van wat jij zelf belangrijk of haalbaar vindt.

Hoe vaak moet ik de opdrachten doen?

Meestal staat bij elke opdracht uitleg over hoe vaak je ze moet doen. De opdrachten helpen je om een bepaalde vaardigheid aan te leren. Dat gaat niet vanzelf en vergt enige oefening. Geef dus niet te vlug op. Je leert ook niet op één dag fietsen.

Ik vind de opdrachten maar niets…

De opdrachten op deze website komen uit de praktijk van psychotherapeuten of zijn gebaseerd op voorbeelden uit de literatuur. Bij heel wat mensen hebben deze opdrachten hun nut al bewezen. Toch kan het gebeuren dat ze bij jou niet aanslaan. Misschien denk jij op een andere manier over je klachten en over de manieren waarop je je problemen kan overwinnen. Dat kan en daar is op zich niets verkeerd mee. Opdrachten die voor iedereen werken, bestaan nu eenmaal niet. Ga eens na waarom je denkt dat deze opdrachten niets voor jou zijn. Voel je weerstand? Heb je andere verwachtingen? Zijn je klachten te ernstig? Je praat er dan best over met een hulpverlener of je gaat op zoek naar andere opdrachten.

Ik heb deze opdrachten uitgeprobeerd, maar het lukt me niet goed.

Ga na of je de oefening correct hebt gedaan. Onthoud dat je soms verschillende keren moet oefenen alvorens je iets onder de knie hebt. Geef dus niet te snel op. Misschien denk je dat deze oefening nuttig voor je is, maar slaag je er echt niet in om ze op eigen kracht uit te voeren. Als dit het geval is, neem dan contact op met een hulpverlener. Die zal je graag verder helpen.

Zijn er nog andere opdrachten die ik kan doen?

Tegenwoordig bestaan er heel wat boeken die je kunnen helpen om je fitter in je hoofd en beter in je vel te voelen. Op het internet vind je ook andere websites met opdrachten.