Belangrijk - Deze website gaat offline op 9 november. Maar geen paniek: op checkjezelf.be vind je heel wat info, tips en oefeningen om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. Check het nu al!

Hyperventilatie

De ademhaling

Als we ademen, dan ademen we zuurstof (O2) in en ademen we koolstofdioxide (CO2) uit. De balans tussen het gehalte aan zuurstof en het gehalte aan koolstofdioxide in het lichaam is dan in evenwicht. Wanneer men zich in een stresserende situatie bevindt (het lichaam wil zich klaar maken om te vechten of te vluchten) of wanneer men zware lichamelijke activiteit verricht, dan is die balans niet in evenwicht. Op zulke momenten heb je immers meer zuurstof nodig.

Wat is hyperventileren?

Wanneer men gestresseerd is, verandert de ademhaling. Ook al is het niet nodig dat het lichaam zich klaar maakt voor een fysieke inspanning, toch zal er sneller en dieper worden ingeademd. Dat betekent dat het O2- en CO2-gehalte niet meer in evenwicht zijn.

Bij stress wordt er dus te snel en te diep geademd in vergelijking met de energie die ons lichaam op dat moment nodig heeft. Dat versnelde ademhalen is hyperventileren. Het versneld ademhalen veroorzaakt een tekort aan CO2. Hyperventileren kan ertoe leiden dat men zich duizelig voelt of dat men hartkloppingen heeft. Men kan ook een beklemmend gevoel in de borststreek of een tintelend gevoel in de handen, voeten of in het gezicht ervaren.

Interessant om weten

Hyperventilatie roept bij velen het schrikbeeld van een hyperventilatie-aanval op. Weet echter dat de meeste mensen die last hebben van een verkeerd ademhalingspatroon geen last hebben van die aanvallen. Vaak is men zich er niet eens van bewust dat de lichamelijke klachten wel eens kunnen te maken hebben met de manier van ademhalen.

Bij vrouwen verandert het CO2-gehalte in het lichaam ook als gevolg van de menstruatie-cyclus. In de week voor de menstruatie ligt het CO2-gehalte in het bloed lager. Dat kan ervoor zorgen dat vrouwen in die week gevoeliger zijn voor hyperventilatieklachten.

Wat kan men eraan doen?

De tien stappen gaan ervan uit dat iemand nog voldoende kracht heeft om actief de eigen geestelijke gezondheid te versterken. Als iemand die kracht niet meer heeft, dan moet hij een professionele hulpverlener raadplegen.

Op deze website vind je heel wat informatie, tips en opdrachten. Bekijk zeker eens:

Log je in op onze online werkplek en ontdek tips om je eigen geestelijke gezondheid te bewaken.

Meer weten?