Een dipje

Een dipje is de ziel die verkouden is

Altijd gelukkig zijn? Altijd kunnen lachen? Dat is onbegonnen werk. Een traan hoort evenzeer bij het leven als een lach. Een leven zonder tegenslagen bestaat gewoon niet. Iedereen ziet het wel eens niet meer zitten. Niemand kijkt er nog echt van op als iemand zegt: “ik heb een dipje”.

Zich treurig voelen na een tegenslag, na het verlies van een dierbare, na een ongeval of gewoon na een ruzie is dus normaal. Treurige gevoelens kunnen ook zomaar opkomen. Ook dat is niet raar. Iemand kan dan gewoon eerder dromerig of melancholisch van aard zijn. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Een dipje is dus tijdelijk van aard. Het komt en gaat.

Waarom een dipje?

Men kan het eigenlijk om heel wat redenen even niet meer zien zitten: een vriend die moeilijk doet, een relatie die even doorheen een moeilijke fase moet, een tegenslag op het werk of in de studie, een ruzie die niet opgeklaard geraakt, een sollicitatie die niet verliep zoals gewenst,… Een dipje kan ook wanneer men zich teveel laat beïnvloeden door een samenleving die verwacht dat men op elk vlak succesvol is. De boodschap die wordt afgevuurd, is dat men én rijk moet zijn én mooi én slim én sexy én altijd gelukkig!

Niemand kan aan dat ideaalbeeld voldoen. Het heeft dus geen zin om zich te spiegelen aan die boodschappen. Men moet er zich tegen wapenen. Zich laten doen of zich ongelukkig voelen door die boodschappen heeft geen zin. Waarom peperen ze ons in dat we bijvoorbeeld mooi moeten zijn? Denk eraan dat die boodschappen vooral zijn bedoeld om het koopgedrag te beïnvloeden. Wie bijvoorbeeld denkt dat hij niet mooi is, zal meer schoonheidsproducten willen kopen. Wie bijvoorbeeld denkt dat hij niet gezond is, zal meer pillen willen slikken.

Wat kan men eraan doen?

Ofwel klaart de stemming vanzelf weer op, ofwel heb je iets gedaan om die sombere bui aan te pakken. De tien stappen op deze website geven veel tips over hoe men met zo’n dipje kan omgaan en hoe men kan voorkomen dat het dipje ontaardt in een depressie. Iemand met een dipje hoeft dus niet meteen pillen te nemen of naar een hulpverlener te gaan.

Log je in op onze online werkplek en doe de test om na te gaan welke stappen voor jouw belangrijk zijn. Ontdek hier nuttige tips om je eigen geestelijke gezondheid te bewaken.