Wat is het?

De goed-gevoel-stoel is een manier om in groep te werken aan geestelijke gezondheid. Hoe zit het in elkaar? Het zijn drie praatsessies met nadien een pak tips om goed-gevoel-acties te doen met de groep. En er zijn ook goed-gevoel-acties gewoon voor jezelf, voor je persoonlijk leven.

Tijdens de praatsessies leert de groep de goed-gevoel-stoel kennen. De goed-gevoel-stoel is een idee, een symbool: “Geef je goed gevoel een stevige stoel!”. Een stevige goed-gevoel-stoel in je binnenkant zorgt ervoor dat je goed gevoel steeds vaker en langer bij jou kan blijven. De stoel heeft dan wel vier stevige poten, want anders valt het goed gevoel er toch snel weer af.

Achter elke poot van de stoel zit een gedachte. Het zijn manieren om net zoals de stoel stevig op je poten te staan. Je kan:

  • hulp en steun zoeken,
  • jezelf beschermen,
  • jezelf goed doen,
  • jezelf graag zien

Als je deze vier reacties leert waarmaken in je leven, word je sterker vanbinnen. En wie sterk is, krijgt vaker een goed gevoel. En dat goed gevoel blijft dan ook langer zitten! Je krijgt dus een stevige goed-gevoel-stoel waar je goed gevoel niet zo makkelijk vanaf valt! De goed-gevoel-acties zullen je helpen om meer en vaker een goed gevoel te hebben.

De goed-gevoel-stoel is uitgewerkt door VIGeZ vzw (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) in samenwerking met CEDES vzw (beweging voor integrale armoedebestrijding), met de financiële steun van de Vlaamse Overheid.