Waarom is het gemaakt?

De goed-gevoel-stoel wil twee doelen bereiken:

1. Mensen die het moeilijk hebben sterker maken

De goed-gevoel-stoel richt zich tot groepen. Groepen van mensen die het niet makkelijk hebben. In zo’n groep kunnen deelnemers zich herkennen in mekaars levensverhaal. En dat is het eerste wat nodig is om sterker te worden: zien dat je niet alleen bent. En dat je samen met lotgenoten je problemen beter kan bespreken. Problemen zijn een last om te dragen, iedere dag opnieuw. Maar mensen met zo’n zware draaglast – die dus echt een grote last op hun schouders dragen - zijn vaak mensen die niet beseffen hoe sterk ze al zijn. Het (harde) leven deed je afzien, maar heeft je ook sterk gemaakt. Iemand die sterk is, heeft draagkracht. De kracht om iets te kunnen dragen. Ook moeilijke dingen. De goed-gevoel-stoel leert je hoe je over die draaglast kan praten. Maar het leert je ook je eigen draagkracht zien. Je merkt plots dat je meer kracht vanbinnen hebt dan je dacht en dat die nog kan groeien. Je ziet mogelijkheden om je meer goed te voelen. De goed-gevoel-stoel toont je immers hoe je die draagkracht stap voor stap groter kan maken. Met meer draagkracht kan je de stress, de vele problemen en zorgen beter dragen. Je gaat sneller een goed gevoel krijgen in het leven en het blijft ook langer duren. En dat wensen we je toe. Je verdient dat!

2. De aandacht voor geestelijke gezondheid blijvend in de jaarwerking van groepen inbouwen

De goed-gevoel-stoel zal ook een échte stoel zijn. Een mooi versierde stoel met poten in vier verschillende kleuren. Een stoel die opvalt en die na afloop van de drie praatsessies in het groepslokaal blijft staan. Als geheugensteun.
Aan iedere poot zit een ‘pootlezer’ (slogan die de betekenis van de poot uitlegt):

  • Je verdient alle hulp en steun!
  • Je hebt het recht om jezelf te beschermen!
  • Je mag jezelf goed doen!
  • Je mag jezelf graag zien!
Bij elke vergadering waarin activiteiten worden gepland, zou die goed-gevoel-stoel bij de vergadertafel kunnen worden gezet. Kunnen we goed-gevoel-acties inbouwen in onze planning? Er zijn bij iedere poot goed-gevoel-acties uitgewerkt. Je vindt ze op de website. En die gekke stoel in het lokaal die door de groep zelf werd geschilderd en versierd, zal ons daar steeds aan doen denken


Bekijk de doelen meer concreet per praatsessie (pdf, 91kB).