Stap 5 - Reken op vrienden

Zolang je het zelf niet zegt, kunnen je vrienden ook niet weten hoe jij je voelt en hoeveel behoefte je hebt aan contact. Heb je het moeilijk, dan kost het meer energie om naar hen toe te stappen, maar je moet het absoluut doen.

Er is niets dat meer kracht geeft dan je door je vrienden aanvaard en begrepen te voelen. Mensen genoeg: collega's, teamgenoten, kennissen, buren, kameraden, vrienden. Met iedereen deel je wel iets.

Sociale contacten houden je in leven.

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende online oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.

Oefeningen die je kan downloaden

 • Experiment
  Ontdek hoe weinig anderen op je letten.
  Pdf (40kB)
 • Mijn dagboek
  Een handleiding om jezelf beter te leren kennen.
  Pdf (171kB)
 • Mijn ideale wereld
  Helpt je om in actie te schieten en jezelf te aanvaarden.
  Pdf (44kB)
 • Mijn leven als dier
  Een fantasieoefening om jezelf te blijven in moeilijke dagen.
  Pdf (55kB)
 • Positieve en negatieve gedachten
  Een oefening om je negatieve gedachten te verminderen en je positieve gedachten een boost te geven.
  Pdf (100kB) - Word (61kB)
 • Je voorbereiden op een moeilijk gesprek
  Een hulpmiddel om woorden te vinden wanneer het wat moeilijk met je gaat, als voorbereiding op een intiem gesprek.
  Pdf (68kB)

Waarom vrienden maken?

Er is een spreekwoord dat zegt "Beter één goede vriend dan tien kameraden."

Dat klopt niet helemaal.

Hoe minder sociale contacten je hebt, hoe meer je ervan verwacht. Dat betekent dat je die contacten onder druk zet met het risico dat ze zullen afspringen. Het is belangrijk om altijd nieuwe vrienden te blijven maken. Er vallen immers om allerlei redenen mensen uit je vrienden- en kennissenkring weg. Leef daarom met een open geest: oordeel en veroordeel niet te snel. Er duiken altijd mensen op met wie je het kunt vinden. Zorg daarom voor een breed netwerk: collega's, teamgenoten, kennissen, buren, kameraden, vrienden,… Bij de één kan je terecht met je zorgen, bij de ander gewoon voor een leuke babbel.

Hoe meer mensen je kent, hoe meer kans om gevoelens te delen, steun te vinden, frisse ideeën op te doen,… Het is dus goed om te variëren. Je mening over het leven zal er trouwens ook minder snel door vastroesten. Van veel vrienden blijf je soepel! Natuurlijk moet je ook hier doseren en ervoor zorgen dat je jezelf niet overlaadt met kameraden, verre vrienden en kennissen.

Waarom vrienden maken en houden?

Vrienden kunnen je helpen om betekenis te geven aan je ervaringen. Door erover te praten met iemand die je goed begrijpt, krijgen veel zaken zin. In je eentje betekenis verlenen aan het leven is een zware opdracht. Je bent sneller uit je evenwicht. Ergens bijhoren is daarom essentieel.

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat iemand die goed geïntegreerd is in zijn omgeving langer leeft: hij leeft gezonder, voelt zich beter, heeft minder lichamelijke en psychische ziektes,... Onderzoek toont ook aan dat hoe ouder je wordt, hoe belangrijker de fysiek nabije contacten zijn. Voor oudere mensen zijn de buren de belangrijkste contactpersonen.

Onderhoud dus je relaties, bijvoorbeeld door een nieuwjaarskaart of verjaardagskaart te sturen. Probeer regelmatig contact met elkaar te hebben. Als je hem/haar niet kunt zien, stuur dan een brief, e-mail, sms of bel gewoon eens.

Vergeet ook je losse contacten niet. Een hand opsteken kost je niets. Knik ook eens goedendag tegen een vreemde. Dat doet deugd.

Echte vriendschap?

Met vrienden kan je praten. Ze steunen je en geven je het idee dat je er niet alleen voor staat. Vrienden helpen jou ook om jezelf te aanvaarden. Als anderen jou de moeite waard vinden, waarom zou jij je dan zelf niet de moeite waard vinden?

Vriendschap kan je niet kopen, maar wel 'verdienen'. Steun gerust op iemand anders, maar zorg ervoor dat vrienden ook op jou kunnen rekenen. Hou het allemaal wat in evenwicht: maak geen misbruik van iemands inzet en overstelp anderen ook niet met de jouwe. Durf een beroep te doen op je vrienden, maar begrijp ook dat ze niet altijd tijd voor je hebben.

Echte vrienden wijzen je al eens terecht, maar dat is nodig voor je eigen welzijn. Ze hebben immers het beste met je voor. Ze luisteren naar je, aanvaarden je en oordelen niet te rap. Denk dus goed na voor je een vriend afschrijft. Ook zij maken fouten en hebben je nodig. Vriendschap is wederzijds.

Filmpjes en foto's

Beste vrienden
Springen op het bed
Samen onder de paraplu

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.