Stap 4 - Probeer iets nieuws

Misschien droom je ervan om Spaans te leren?

Of wil je de tango leren dansen?

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om iets nieuws te creëren.
Iedereen kan iets maken of onder de knie krijgen. Je huis opnieuw inrichten, bloemschikken, een taart bakken, een leuke e-mail versturen, iemand aan het lachen maken,…

Doe iets of maak iets. Gebruik je fantasie.
Het geeft je het gevoel dat je uniek bent en dat je leeft.

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende online oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.

Oefeningen die je kan downloaden

 • Experiment
  Ontdek hoe weinig anderen op je letten.
  Pdf (40kB)
 • Mijn dagboek
  Een handleiding om jezelf beter te leren kennen.
  Pdf (171kB)
 • Mijn ideale wereld
  Helpt je om in actie te schieten en jezelf te aanvaarden.
  Pdf (44kB)
 • Mijn leven als dier
  Een fantasieoefening om jezelf te blijven in moeilijke dagen.
  Pdf (55kB)
 • Positieve en negatieve gedachten
  Een oefening om je negatieve gedachten te verminderen en je positieve gedachten een boost te geven.
  Pdf (100kB) - Word (61kB)
 • Je voorbereiden op een moeilijk gesprek
  Een hulpmiddel om woorden te vinden wanneer het wat moeilijk met je gaat, als voorbereiding op een intiem gesprek.
  Pdf (68kB)

Waarom zou ik iets nieuws moeten doen?

Het gevoel dat je écht leeft

Nieuwe ervaringen, nieuwe prikkels! Iets nieuw doen of iets nieuw leren, zorgt ervoor dat je horizon verruimt. Je kunt er ook andere mensen door leren kennen. Geen paniek: je hoeft geen meesterwerk te creëren of je hoeft geen vreemde dingen te doen. Een boeket veldbloemen schikken, een origineel gerecht bedenken, een brief schrijven, een cartoon tekenen,… Inderdaad, het zijn misschien kleine dingen, maar ze kunnen toch een nieuwe wereld voor je openen! Het zijn allemaal zaken die je zelf kunt doen en die je het gevoel kunnen geven dat je écht leeft.

Vat krijgen op de wereld om je heen

Hoe meer vaardigheden je verwerft, hoe meer je ze met elkaar kunt combineren waardoor je nog creatiever wordt. Door dingen te doen of zaken te maken, kun je trots zijn op jezelf. Je krijgt het gevoel dat je zelf de dingen bepaalt en dat je leven niet volledig van anderen afhankelijk is. Door nieuwe vaardigheden aan te leren krijg je dus meer vat op de wereld om je heen. Je krijgt het gevoel dat je er echt bij hoort! Dat is allemaal erg belangrijk voor je zelfbeeld.

Geef niet te snel op

Iets bijleren betekent niet alleen dat je een vaardigheid of een inzicht onder de knie krijgt. Het betekent vooral dat je zinvol bezig bent. Als je iets leert, dan leer je ook iets over jezelf. Elk begin van een nieuwe activiteit veronderstelt immers een zoektocht: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, waarom wil ik dit,... Inderdaad, iets nieuws leren kan in het begin frustrerend zijn. Maak je echter niet te veel zorgen. Iets bijleren is voor iedereen in het begin moeilijk. Geef niet te snel op, want achteraf zul je des te meer tevreden zijn over jezelf.

Twee zaken om niet te vergeten!

Denk je dat je het niet zal kunnen? Denk je dat iets nieuws leren niets voor jou is? Onthoud dan vooral twee zaken.

1. Geniet van de dingen die je goed kunt

Nieuwe vaardigheden aanleren doe je eigenlijk al van in de wieg. Je leert onophoudelijk bij! Je bent al een ervaringsdeskundige! Geniet van tijd tot tijd eens van de dingen die je goed kunt. Vergeet immers niet dat al wat je nu kan, je ooit eens geleerd hebt!

2. Doe wat je graag doet

We hebben het hier niet persé over het leren van moeilijke rekensommen of van moeilijke taalopdrachten. Dat kan natuurlijk, maar het belangrijkste van het leren is dat je zinvol bezig bent en dat je er de sleur van je leven mee kunt doorbreken. Je hoeft niet noodzakelijk iets te kunnen of te doen met de opgedane kennis of vaardigheden. Doe vooral iets wat je graag doet. Levenslang leren moet plezant blijven. Anders haak je toch af.

Ik wil wel, maar ik weet niet hoe

Zoek het niet te ver

Soms willen mensen wel iets nieuws doen, maar weten ze niet goed hoe ze dat dan moeten doen. Bij de opdrachten vind je enkele tips. Let er vooral op dat je zelf beslist wat je wil. Wat een ander graag doet, hoeft niet persé hetzelfde te zijn als wat jij graag doet. Je bent uniek en je hebt eigen talenten (zie stap 1). Zoek het niet steeds te ver. Je kan bijvoorbeeld iets nieuws doen door je huis eens te reorganiseren. Je kan zowel in je eentje creatief zijn, als in groep. Mensen leren al doende, via zelfstudie of in groep. In Vlaanderen zijn er heel veel avondcursussen die je kunt volgen. Waarom schrijf je je niet eens in voor een cursus over iets dat jou erg interesseert?

Wees realistisch en ga niet over één nachtje ijs

Ga eerst na of wat je wil doen of wat je wil leren wel voldoende past bij je leerwens, je leerstijl, je doelstelling, je verwachtingen, je sociale en financiële omstandigheden. Creatief zijn kan je echter ook op élk moment van de dag! Heb je bijvoorbeeld een agenda die je niet meer in de hand hebt? Wees dan creatief en goochel met je tijdsindeling. Voor je het weet ben je weer meester over je eigen tijd. Vind je je kledij te saai? Ga voor iets nieuws en zoek naar kledij die jou opnieuw doet stralen! Ben je de weg naar je werk of naar je woning beu? Sla dan eens een andere weg in en wie weet ziet je wereld er plots anders uit.

Filmpjes en foto's

Samen tuinieren
Tuinieren

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.