Stap 2 - Praat erover

In je hoofd kan een mug een olifant baren.

Je gevoelens overweldigen je, ze dringen zich op, halen je uit je concentratie en verstoren je nachtrust.

Door er met iemand over te praten, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op.
Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen.
Je gesprekspartner kan je hierbij helpen.
Dat je erover durft te praten, ziet hij eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende online oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.

Oefeningen die je kan downloaden

 • Experiment
  Ontdek hoe weinig anderen op je letten.
  Pdf (40kB)
 • Mijn dagboek
  Een handleiding om jezelf beter te leren kennen.
  Pdf (171kB)
 • Mijn ideale wereld
  Helpt je om in actie te schieten en jezelf te aanvaarden.
  Pdf (44kB)
 • Mijn leven als dier
  Een fantasieoefening om jezelf te blijven in moeilijke dagen.
  Pdf (55kB)
 • Positieve en negatieve gedachten
  Een oefening om je negatieve gedachten te verminderen en je positieve gedachten een boost te geven.
  Pdf (100kB) - Word (61kB)
 • Je voorbereiden op een moeilijk gesprek
  Een hulpmiddel om woorden te vinden wanneer het wat moeilijk met je gaat, als voorbereiding op een intiem gesprek.
  Pdf (68kB)

Waarom praten over mijn problemen?

Door met iemand te praten over je zorgen, is er een kans dat de ander jouw probleem kan verhelpen. Hij weet misschien iets waaraan jij nog niet gedacht hebt. Door zijn woorden kan je misschien anders gaan denken over het probleem.

"Misschien zegt je gesprekspartner wel iets waarvan je dan denkt: "Zo had ik het nog niet bekeken,"
"Daar had ik nog niet aan gedacht," of
"Inderdaad, ik moet professionele hulp zoeken voor mijn probleem."

Als twee mensen over een probleem denken, dan weten ze doorgaans een stuk meer. Als je weet dat er iemand naar je luistert en begrip heeft voor jouw probleem, dan krijg je het gevoel dat je er niet meer alleen voor staat.

Praten over een probleem, is als het masseren van een pijnlijke spier. Problemen die anders dreigen vast te roesten, worden losgeweekt. Veel wetenschappers komen tot dezelfde conclusie: door woorden te zoeken voor wat er in je omgaat, maak je vage gedachten concreet. Verwarde gevoelens worden ontrafeld en krijgen een naam. Wat zich binnen in je afspeelt, wordt minder bedreigend. Stop je problemen dus niet weg. Lucht je hart als je het nodig vindt. Deel je gevoelens met anderen. Het is een cliché, maar praten helpt echt.

Door te praten over je problemen, bouw je een bepaalde relatie op. Je hebt contact met iemand en dat op zich kan al een leuk gevoel geven. Als je met iemand kan praten, kan het je helpen om minder te piekeren.

Ik wil wel praten, maar het lukt me niet goed

Misschien denk je dat je niet begrepen zal worden of dat de ander je maar vreemd vindt. Bang om uitgelachen te worden? Dikwijls fluistert je eigen angst je dat in. Het kan immers evengoed dat die ander echt met je meeleeft. Je hebt dan iemand gevonden die jouw kijk op het leven apprecieert en ondersteunt. En net daardoor wordt het voor jou makkelijker om vervelende en verwarrende gedachten bij jezelf te aanvaarden. Als je niet praat over je problemen, dan blijf je er zelf mee rondlopen en raak je misschien geïsoleerd of depressief.

Misschien denk je dat de anderen je een zwakkeling zullen vinden. Je schaamt je voor je probleem en het feit dat je er met iemand wilt over praten. Opnieuw ben je eigenlijk te bang om te praten. Toch moet je het proberen. Je probleem ter sprake brengen is zeker geen zwakte. Integendeel, het vergt moed toe te geven dat het even niet zo goed met je gaat . Anderen zullen je eerlijkheid waarderen en helpen zoeken naar een oplossing.

Als je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het gebeuren dat bepaalde beelden je blijven achtervolgen. Je moet die beelden in woorden proberen te gieten. Dat kan door te praten. Wat massief is, moet vloeibaar worden. Wees echter realistisch, als je vindt dat praten niet helpt, dan moet je beroep doen op een professionele hulpverlener.

Met wie praat ik het best?

Soms lijkt het of er niemand is waarmee je kan praten. Het lijkt er dan op alsof je er alleen voor staat. Dat is niet zo. Kijk rond jou en durf naar mensen toe te stappen. Je vindt vast iemand die naar je verhaal wil luisteren. De eerste zorg zou je eigenlijk moeten kunnen vinden bij je buren, vrienden, familie of collega's. Stap dus niet meteen naar een hulpverlener. Misschien lucht het gewoon op met een bekende te praten. Luisteren en elkaar helpen, dat zou eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Helaas leven vele mensen een jachtig leven en hebben ze geen tijd meer om echt met elkaar bezig te zijn. Dat is jammer.

Vind je dus toch niemand, dan kan je altijd naar je huisarts stappen of bellen of chatten naar een vrijwilliger van anonieme telefoondiensten. Tele-Onthaal staat bijvoorbeeld open voor jouw verhaal en zal jou zeker niet veroordelen. Alles kan je met deze mensen bespreken. Maak er dus gebruik van, ze zijn er voor jou.

Je hoeft niet steeds uren en uren met iemand te praten. Gewoon eens kort je emoties tonen, kan al echt deugd doen. Soms is het heel moeilijk om je gevoel te verwoorden. Soms zal de ander je ook niet goed begrijpen. Check dus of je gesprekspartner je begrepen heeft. Als de ander geen tijd of geen zin heeft om met jou te praten, respecteer dat dan. Dring niet teveel aan, want een zinvol gesprek zal je toch niet bekomen. Begrijp dat niet iedereen altijd tijd voor je heeft. Beschouw dat niet meteen als een afwijzing. Het kan gewoon zijn dat die persoon echt geen tijd heeft. Vraag of hij misschien morgen een moment heeft om eens te praten.

Filmpjes en foto's

Oefeningen

Via 'Mijn veerkracht' kan je aan de slag met verschillende oefeningen die je helpen om werk te maken van deze stap.