Je bent een tijdje geleden gestart met werken aan "" en doet dit nog steeds. Dat is knap! Maar een nieuw gedrag aanleren, dat gaat vaak niet op 1, 2, 3. Je kan heel gemotiveerd aan de slag gaan en toch herval je weer in oude gewoontes. Of er zijn 4 weken voorbij gegaan zonder aan je doel te werken.

Die dingen gebeuren! Dat wil niet zeggen dat het allemaal verloren moeite was. Door op een moeilijk moment tóch te kiezen om je nieuwe gewenste gewoonte (vb. jezelf oké vinden, meer bewegen) te oefenen, zal je je doel bereiken! Deze oefening vertelt wat je kan doen op zo’n moeilijk moment.

Rode vlaggen

Volgende gedachten zijn voorbeelden van zogenaamde ‘rode vlaggen’: als je één van deze gedachten hebt, let op! De kans op een terugval loert om de hoek. Vink aan in welke jij je herkent:

Bekijk het positief

We kunnen het ook omdraaien! Welke van volgende gedachten zou jij graag hebben, vink aan:

Hoe voelt het om deze positieve gedachten te hebben? Fijn, toch?

Positief blijven

Lukt het niet om positief te blijven? Dan kan dit helpen: keer terug naar de reden wáárom je in de eerste plaats gestart bent met werken aan jezelf. Schrijf de reden hier neer:

Jezelf aan deze reden herinneren is ook een manier om je motivatie weer te vinden. Wanneer we iets nieuws aanleren, gaat dat gepaard met vallen en opstaan. Af en toe een moeilijk moment, dat hoort erbij. Een goede voorbereiding is het halve werk:

Wil je extra voorbereid aan de slag? Vergroot je kans om de moeilijke momenten te tackelen en neem een kijkje bij de oefeningen Plan voor een moeilijk moment of Me-time.

Moeilijke momenten zijn heel normaal in het proces van verandering. Je hoeft je geen mislukkeling te voelen als het even niet lukt. Het overkomt IEDEREEN. De ene dag gaat het goed, de andere dag gaat het minder goed. Dat is toch helemaal niet erg? Probeer de moeilijke momenten te bekijken als een kans. Net dan kan je het nieuwe gewenste gedrag in de praktijk zetten!

Stel jezelf de vraag: is het je niet gelukt… of is het je nóg niet gelukt?