Beloon jezelf!

Je gaf net aan dat je een tijdje geleden gestart bent met werken aan jezelf en dat je dit nog steeds doet. Dat is knap! Meer nog, het verdient een extraatje!

We verwachten veel van onszelf. Als we een doel voor ogen hebben geldt vaak de 'alles-of-niets-wet': zolang we het eindpunt niet bereikt hebben kunnen we niet trots zijn. Dit is jammer genoeg een veelgemaakte fout. Je verandert niet zomaar. Het is een lange weg waarin elke stap telt, en dus erkend en beloond mag worden!

Maar hoe doen we dat, belonen?

Hoe meer je goed gedrag beloont, hoe groter de kans dat je het aanleert. Maar wanneer verdien je een beloning? En hoe doe je dat?

Een beloningssysteem werkt het best als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Neem een doel voor ogen en denk hier eerst na over je beloningen. Ga dan via de knop onderaan verder door naar doelen stellen en koppel je doelen en subdoelen telkens aan een beloning.

Beloningssysteem

Wat voor beloningen kan jij voor jezelf bedenken? We helpen je op weg met volgende vragen:

Heb je al een doel voor jezelf gesteld? Aan dit doel kan je steeds een beloning koppelen en zo je motivatie verhogen. Elk stapje op de weg telt. Beloon jezelf met elk subdoel dat je gehaald hebt. Maar begin klein en bouw op. Werk zo naar je hoofddoel toe en beloon jezelf groots als je dit bereikt hebt.

Je kan steeds opnieuw terugkeren naar dit beloningssysteem. Jezelf steunen met een extraatje is van groot belang om die positieve stappen richting verandering te blijven zetten. Neem af en toe je voortgang en motivatie onder de loep. Pas stap voor stap je subdoelen en beloningen aan tot je het hoofddoel bereikt hebt!